Izložba: “35 godina MZK”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe

35 godina MZK

scan0020.xnbak

2. lipnja 2016. u 18.00 sati

u prostoru Muzejske zbirke Kastavštine,

Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav

Otvorenje izložbe 35 godina MZK uveličat će mladi sopilaši iz škole sopila koja djeluje pod okriljem Ustanove Ivan Matetić Ronjgov u Ronjgima. Mantinjadu i Tanac izvest će Adrijan Filčić, maturant srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci, smjer klarinet i Arian Skoki bivši učenik iste škole. Njihov voditelj je prof Goran Prša.

Program otvorenja izložbe uputpunit će Dino Gržinić i Dorotea Čučak, učenici osnovne škole Milan Brozović iz Kastva koji će recitirati čakavsku poeziju, a za nastup ih je pripremila učiteljica u mirovini Dragica Stanić.

Muzejska zbirka Kastavštine koja danas djeluje kao dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, prvi je puta otvorena za javnost 6. lipnja 1981. Realiziaciji stalnog postava prethodio je dvadesetogodišnji rad na prikupljanju građe i osmišljavanju koncepta samog muzeja na čemu su radili tadašnji kustosi PPMHP-a. Prikupljen je velik broj predmeta od kojih je jedan dio odabran za tadašnji stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine, muzej općeg tipa.

U prvom dijelu izložbe bit će prikazane okolnosti osnivanja Odbora MZK, način prikupljanja i popisivanja građe, osnivanje Muzeja te svečanost njegova otvorenja. Također će biti prezentirano niz zanimljivih detalja iz proteklog razdoblja djelovanja MZK.
U drugom dijelu izložbe bit će izloženo 35 predmeta za 35 godina. Za svaki predmet vezana je jedna priča koja donosi okolnosti njegova nastanka , upotrebe, utjecaja ili slično. Kroz muzejske predmete prikazani su događaji: djelovanje Istarskog sabora i Prvog Tabora, osnutak kulturno-prosvjetnog društva Istarske vile, podizanje spomenika kralju Petru, te život i djelovanje zaslužnih Kastavaca: Matka Laginje, Vjekoslava Spinčića i Kazimira Jelušića. Nije izostavljen ni Kastavski zakonik čiju važnost možemo sagledati putem carskih diploma iz 18. stoljeća. Prikazani su i zvono s glagoljskim natpisom te kipić Sv. Viktora, vezani uz istoimenu kapelu na Kalvariji. Svakodnevni život Kastavaca dočaran je etnografskim predmetima i pričama o igračkama, proizvodnji vina i pripremi kave u kućanstvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *