Međunarodni dan muzeja: Izložba Pupa

Lutka/pupa

Povodom Međunarodnog dana muzeja u MZK će biti otvorena izložba dječjih lutaka.

U Dječjem vrtiću „Vladimir Nazor“ Kastav uz Čakavsku povedalnicu provodi se i dodatni projekt „Pupa“ u skupinama Spužvice, Rožice, Žabice i Zebrice.
Za svako dijete najvažnija je povezanost djeteta s majkom i najveća/jedina sigurnost, važna potreba koja treba biti zadovoljena, a u teškim životnim situacijama nadoknađena.
Ostaje li majka podalje od djeteta, ono samo uzima nešto u ruke, najčešće se time dodiruje, mazi, vrti u ruci…….ili neobično reagira. Pupa/lutka zamjenjuje živa bića, dijete s njom komunicira kako želi kao da je u stvarnosti. Tek u djetetovim rukama lutke dolaze do punog izražaja. Pupa/lutka često nadoknađuje potrebu za pripadanjem/ ljubavlju, moći, zabavom i slobodom.
Pupa/lutka pokreće misaoni i imaginarni emotivni svijet, empatiju, dovodi dijete u stanje uzbuđenosti, razigranosti, otvorenije je i rado surađuje.

S kakvim se lutkama igralo ne tako davno, kakve lutke su se sakupljale i čuvale? Može li se lutka izraditi i s njom se igrati, zavoljeti ju i s njom govoriti, pjevati joj? Kakve su lutke izradili djeca, roditelji i tete iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Kastav, kako se s njima igraju i zbog čega su im važne prikazat će nam povodom Dana muzeja u Muzejskoj zbirci Kastavštine 18. svibnja 2017. u 17 sati.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.