Izložbe

ulaz

Izložbe koje se mogu razgledati u muzejskoj zbirci Kastavštine su stalni postav i povremene tematske izložbe.

Povremene izložbe u Muzejskoj zbirci Kastavštine (MZK), produbljuju teme važne za život Kastavštine. Zbog relativno malog izložbenog prostora brojne su važne teme u stalnom postavu vrlo kratko spomenute. Upravo stoga MZK intenzivira izložbenu djelatnost kako bi, barem povremeno, što veći broj sadržaja učinila dostupnim javnosti.

U relativno malom prostoru Muzejske zbirke Kastavštine nalazi se stalni postav koji daje povijesni presjek Kastva i okolice, od prvih stanovnika do današnjih dana. U stalni postav, povremeno se interpoliraju tematske izložbe kojima se naglašava pojedina tema iz stalnog postava. Tematske izložbe prate kako lokalne manifestacije tako i nacionalne i međunarodne manifestacije, te se putem povremenih tematskih izložbi Muzejska zbirka Kastavštine uključuje u obilježavanje Noći muzeja, međunarodnog Dana muzeja, Dana grada Kastva, Bele nedeje, Dana oslobođenja od fašizma i sl. Povremenim izložbama produbljuju se teme koje govore o svakodnevnom životu i radu stanovnika Kastavštine.

Muzejska zbirka Kastavštine započela je s projektima povremenih izložbi kada je 2005. godine zaposlena kustosica na pola radnog vremena, što je omogućilo stalan i kontinuran razvoj Zbirke. Danas se uz angažman vanjskih suradnika, suradnjom s raznim udrugama te organizacijom volonterskih programa taj oblik rada postupno intenzivira. Posebno je na to utjecalo angažiranje osobe za stučno osposobljavanje te adaptacija prostora kojom je uveden sanitarni čvor i radna soba za kustosa 2015. godine. Izložbom “Crtice iz povijesti školstva grada Kastva” označeno je ponovno otvorenje Zbirke nakon višemjesečne pauze zbog radova, izložba “Partizanska štampa” organizirana je povodom Dana oslobođenja od fažizma 2015., dok je izložbom “Naše šilice – Krpa krpu drži” obilježena Noć muzeja 2016. Izložbena aktivnost nastavlja se u 2016. godini izložbama povodom Dana oslobođenja, Dana Grada te 150 obljetnice osnivanja pve hrvatske čitalnice u Istri.