2016.: Griže i gromače

21. EMA: Muzeji i kulturni krajolici

Međunarodni dan muzeja 2016. „Muzeji i kulturni krajolik“ ističe misiju muzeja kao ustanove koja je odgovorna i za očuvanje kulturnih krajolika. Stoga se od muzeja očekuje da svojom stručnošću i znanjem doprinosi upravljanju i očuvanju i baštine u svojem okruženju. Isticanjem muzeja kao ustanova koje brinu o očuvanju baštine dodatno se ističe uloga muzeja kao centralnih ustanova koje aktivno rade na očuvanju i zaštiti baštine u svom okruženju, odnosno zaštiti kulturnih krajolika.

gromaca najava

Izgradnja gromače na radionici u MZK

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja te Edukativne muzejske akcije “Muzeji i kulturni krajolik” bila je povodom organiziranja niza edukativnih aktivnosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Kao specifičnost Muzeja prepoznate su njegove područne zbirke u Kastvu-Muzejska zbirka Kastavštine i Lipi-Memorijalni centar Lipa pamti, koje djeluju “uronjene” u kulturni krajolik kvarnerskog zaleđa i samim time postaju prirodna mjesta educiranja o vrijednostima baštine kulturnog krajolika. Stoljetni suživot čovjeka i prirode nije nam u nasljeđe ostavio samo nepregledne površine suhozidom pregrađenih i ograđenih pašnjaka, šuma i njiva, terasama oblikovane padine i udoline te stambene i gospodarske strukture smisleno integrirane u okružujući pejzaž; u nasljeđe nam je ostavio i svjedočanstva jednog životnog principa. Danas ga možemo prepoznati u terminima održivosti, racionalnog gospodarenja resursima, organskog uzgoja, permakulture itd. koji se često prezentiraju kao nova i djelotvorna rješenja za problem neodgovornog društvenog gospodarenja. No, spomenute prakse nisu ništa novo, one su nekoć činile osnov tradicijskog načina života na ovim prostorima koji je uvelike ovisio o razumijevanju i prilagođavanju zatečenom prirodnom okviru. Edukativni program “Griža i gromača” PPMHP-a nastojati će pokazati tradicijske modele suradnje čovjeka i prirode te njihove materijalne manifestacije u pejzažu. Biti će to doprinos razumijevanju krajolika kojim smo svakodnevno okruženi, ali ga često nismo u stanju pročitati.

Edukativni program “Griža i gromača” Muzejska zbirka Kastavštine provodi u suradnji s Osnovnom školom “Milan Brozović” iz Kastva, vrtićem “Vladimir Nazor” iz Kastva te umirovljenom učiteljicom Dragicom Stanić, voditeljicom projekta “Čakavska povedalnica”. Dio programa održava se u sklopu programa “Školski praznici u MZK” na kojem sudjeluje likovna pedagoginja Kristina Kinkela. Program obuhvaća radionice koje kroz različite medije (strip, crtež, skulptura, izrada maketa i kalendara, kreativno pisanje na čakavskom dijalektu) obrađuju sadržaje iz baštine kulturnog krajolika Kastavštine i Krasa.

U sklopu edukativnog programa “Griža i gromača” 7. svibnja (subota) u Memorijalnom centru Lipa pamti u Lipi, održat će se radionica suhozida na otvorenom, namijenjena odraslima i djeci iznad 10 godina starosti. Radionicu u trajanju od 9.00 do 17.00 sati održati će članovi Udruge za istraživanje i valorizaciju baštine suhozida “Dragodid”. Radionica će započeti uvodnim predavanjem o baštini suhozida, nakon čega će uslijediti praktičan rad na popravcima suhozidnih struktura u kulturnom krajoliku Lipe. Polaznicima će biti osiguran ručak. Broj polaznika je ograničen, a prijave se primaju do 2. svibnja na vana@ppmhp.hr ili 051 732-239. Tehnika građnje “u suho” preventivno je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Prezentacija radova nastalih na radionicama te tijek aktivnosti provedbe programa bit će 18. 5. u prostoru MZK.