Otvorenje izložbe Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera 3.5 18 sati

Katalog izložbe Iz fotografskog albuma Urbana Reinzera

Povodom dana oslobođenja Kastva i Kastavštine od fašizma 3. svibnja u Muzejskoj zbirci Kastavštine u 18 sati bit će otvorena izložba Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera autora Ive Mileusnića i Vane Gović.

U kulturno-umjetničkom programu nastupa mješoviti pjevački zbor KUD-a Halubjan.

 

Fotografije Urbana Rienzera donose drugi pogled na same događaje na ovim prostorima kroz Drugi svjetski rat i nacističku okupaciju. Zahvaljujući Pokrajinskom arhivu južnog Tirola u Bolzanu ove fotografije iskorištene su za izložbu. Radi se o ukupno 147 fotografija snimljenih na području Istre, Učke, Kastavštine, Liburnijskog krasa i Liburnije tijekom operacije Braunschweigh 1944. godine. Arhivu ih predaje kći Rienzera koja sastavlja očevu kratku biografiju u kojoj doznajemo nešto podataka o samom autoru. Urban Rienzer rođen je 1910. godine pokraj Bolzana kao sin Ide i gostioničara Rudolfa. Kasnije se oženio, te je bio otac šestero djece. Po završetku rata držao je trgovinu do umirovljenja, a umro je 1993. godine. Kako je u biografiji navedeno u vrijeme rata Rienzer se izjasnio protiv optiranja za Njemačku i Hitlera, no svejedno je bio mobiliziran 1944. godine u njemački Wehrmacht, te kao politički nepouzdan biva upućen u borbu partizana na području Istre. Jedino se sa sigurnošću zna da je pripadao 1. Bataljunu SS puka „Bozen“ dok za Wehrmacht nema dostupih dokumenata.

 

1.bataljun  SS  policijskog puka „Bozen“ formiran je kao dio veće policijske pukovnije „Sudtirol“, novačenjem austrijske nacionalne manjine s područja Bolzana 1943. godine. Na područje Kvarnera, Liburnijskog krasa i Kastavštine odnosno u tadašnju Operativnu zonu Jadransko primorje dolazi u veljači 1944. godine i biva smještena u Opatiji, odakle sa svoje četiri satnije djeluje navedenim područjem.