Programi za škole

IMG_5649

Prgrami za škole – učenici prilikom “zidanja” gromače

Tematska muzejska radionica za osnovne škole.

U okviru pedagoške djelatnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, 2016. započeli smo s programom tematskih muzejskih radionica za osnovne škole i u Muzejskoj zbirci Kastavštine. Program je to koji se nadovezuje na programe muzejskih radionica pod nazivom  Čudotvornica  koje Muzej provodi u matičnoj zgradi u Rijeci.

Za razliku od klasičnog posjeta muzeju kada učenici slušaju kustosa razgledavaju izložbu ili stalni postav, radionice zahtijevaju od učenika aktivno uključivanje u proces učenja i rada čime se povećava dinamika, a time i koncentracija učenika. Problem kod klasničnog vodstva, osobito ako se radi o stalnom postavu, jest i velika količina informacija koju učenici dobivaju prilikom posjeta muzeju što je za njih opterećujuće i nesavladivo. Radionice su koncipirane tako da se bave samo jednom temom, ali iz različitih aspekata.

Teme radionica vezane uz muzejsku djelatnost i građu te lokalnu kulturnu baštinu, nadovezujući se ili proširujći gradivo koje učenici uče u školi. Aktivnost radionica su raznovrsne, od razgovora i diskusije, do nekog vida praktičnog i kreativnog rada, a baziraju se na teoretskim osnovama iskustvenog učenja i konstruktivizma. Svaka radionica uključuje i razgledavanje dijela stalnog muzejskog postava, a po želji, nakon radionice, može se razgledati i cijeli postav. Teme radionica navedene u nastavku ove stranice.

Radionici može prisustvovati jedan razred.

Temu, datum i vrijeme održavanja dogovaramo s učiteljima i nastavnicima, a moguće ih je dogovoriti od ponedjeljka do petka u vrijeme koje vama najbolje odgovara.

Radionice traju dva školska sata. Cijena radionice iznosi 10 kn po sudioniku, a uključuje sav pribor i  materijal potreban za njezino provođenje.

Aktivnosti radionica se fotografski dokumentiraju, a fotografije ćemo objaviti, samo ukoliko pribavite suglasnost roditelja ili skrbnika sudionika radionica, u digitalnim i tiskanim muzejskim publikacijama a u svrhu promocije muzejskih aktivnosti. Obrazac suglasnosti možete preuzeti ovdje

Za dogovor kontaktirajte Tamaru ili Marka na 051/ 213-587 ili mailom: tamara[at]ppmhp.hr, marko.badurina[at]ppmhp.hr.