Volontiranje

Volonterski program organizira se kako bi se osigurala participativnost šire lokalne zajednice u provođenju muzejskih programa.Volonterska pozicija asistenta kustosa na izložbi u MZK zahtijeva određena predznanja zbog čega je namijenjena studentima povijesenih znanosti Riječkog sveučilišta. Ovaj volonterski program omogućava studentima praktičan rad na prezentaciji lokalnih povijesnih tema u muzejskom okruženju.

U suradnji s kustosom studenti se upoznaju s procesom izrade izložbe, od proučavanje muzejske građe, pripreme tekstova, izrade muzeološke koncepcije izložbe, odabira građe za izložbu, pripreme legendi i teksta za letak, te postavljanje izložbe i prezentacije ostvarenih rezultata na samom otvorenju.

Muzej je ovaj volonterski program organizirao kao dio izložbenog projekta u Muzejskoj zbirci Kastavštine kojim se pridružio programu obilježavanja oslobođenja Kastva od fašizma 3. svibnja, a taj je program lokalno vrlo značajan. U 2016. godini studenti volonteri prezentirali su svoj rad kroz izložbu Iza žice: sudbine Kastavaca.

Studenti volonteri i autori izložbe Iza žice: sudbine Kastavaca, Marin Bolić i Mario Pintarić